Indien U een geringde vogel mocht vinden, dan geven we hier enkele aandachtspunten, waar wij u willen vragen, op te letten. We hebben juist die basisinformatie nodig om een terugmeldingsfiche op te stellen, die alle beschikbare data bevat betreffende de bewuste vogel en de verplaatsing die hij heeft afgelegd. Van die terugmeldingsfiche krijgt U een kopie via de post thuis toegestuurd.
Deze informatie kan gestuurd worden naar:
ring(@)naturalsciences.be
ofwel via de post:
Belgisch Ringwerk
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29, 1000 Brussel
Indien u extra uitleg wenst, kunt u steeds terecht bij:
Didier Vangeluwe
Belgisch Ringwerk
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29, 1000 Brussel
Didier.Vangeluwe(@)naturalsciences.be
- Geringde Aalscholvers:
Jean-Yves Paquet
Natagora
rue du Wisconsin 3
B-5000 Namur
jean-yves.paquet(@)aves.be
Belangrijke basisinformatie die zeker moet worden doorgegeven:
* Elke vermelding die in de ring staat gegraveerd, zoals ringnummer, lettercombinatie en adres van de verantwoordelijke instelling. Bij kleinere ringformaten (om en bij de 2 mm) zal misschien best een vergrootglas worden gebruikt om fouten bij het aflezen te vermijden.
* De vogelsoort. Indien u er niet in slaagt de vogel op naam te brengen, is dit op zich niet erg. Probeer de vogel op zijn minst te beschrijven.
* De localiteit of gemeente waar de vogel werd gevonden of gemeld. Eventueel kunnen hier extra details worden meegegeven: tuin, strand, wegberm, enz.
* Datum van vondst. Indien u zich die niet precies meer herinnert, probeert u dan het tijdstip zo nauwkeurig mogelijk te benaderen door een week, maand of seizoen aan te duiden.
* De omstandigheden van de vondst. Was de vogel dood of levend? Was het kadaver nog vers of juist in vergaande staat van ontbindig? Is de vogel tegen een venster gevlogen of de voorruit van een wagen? Is hij een woning binnengevlogen, …? Elke informatie is belangrijk en welkom.
* Vergeet uiteindelijk ook niet uw postadres door te geven. Zo kunnen wij u een terugmeldinsfiche sturen met alle info.
Het ringen is een bepaalde manier om verplaatsingen en de demografie van wilde vogels te bestuderen. Het volstaat om een licht metalen ring te bevestigen aan de poot van de vogel. Volgens de grootte van de verschillende vogelsoorten, bestaan er ook verschillende afmetingen onder de ringen. Elke ring bevat een unieke cijfercombinatie (soms in combinatie met een letter) en het adres van de wetenschappelijke instelling, verantwoordelijk voor de ring.
Wanneer een geringde vogel wordt teruggevonden, worden de ringgegevens vergeleken met de terugmeldingsgegevens. Deze gegevens worden vervolgens ter beschikking gesteld van wetenschappers en overheid. Zo leert men de wilde vogels beter kennen, en beter kennen betekent beter beschermen. Dit is alvast de belangrijkste doelstelling van het Belgisch Ringwerk.
Het principe van uitwisseling van gegevens, verklaart waarom Ringcentrales beheerd worden door openbare wetenschappelijke instellingen. In België wordt het ringonderzoek georganiseerd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Het ringen zelf is een speciale bezigheid, daar het hoofdzakelijk terugvalt op de medewerking van vrijwilligers-ornithologen. In België zijn er zo’n 360 medewerkers-ringers. Gedurende verschillende jaren hebben zij stage gelopen bij ervaren ringers, en na enkele examens afgelegd te hebben, kunnen ze hun ringactiviteit beoefenen in hun vrije tijd. Maar hun inspanning en werk zou slechts weinig voorstellen, indien ze niet konden rekenen op de medewerking van het brede publiek, vooraleer de terugmeldingen kunnen worden overgemaakt. Precies uit het brede publiek komen immers de meeste terugmeldingen.
Elke terugmelding telt! Of de vogel nu werd geringd in de naburige gemeente of duizend kilometer hier vandaan. Of het nu gaat over een eerder zeldzame soort of juist een algemene, elke informatie is interessant, want elke soort kan tegenwoordig mogelijk bedreigd zijn.