Natuur in de stad, behoefte of utopie? Wat is de rol van groene ruimten en natuurgebieden in de stad? Hoeveel ruimte moet worden voorbehouden aan de natuur? Voor wie? Hoe? Met welk doel?
Het opstellen van het Gewestelijk Natuurplan[1] biedt de gelegenheid om een blik te werpen op de stad van morgen en een gezamenlijke visie te ontwikkelen over de plaats van natuur, en de doelstellingen voor het behoud van de biodiversiteit in Brussel. Het Natuurplan legt de gewestelijke krachtlijnen en prioritaire acties vast voor de komende 5 jaar.
Een dergelijke denkoefening mag niet beperkt blijven tot biologen en beheerders van de biodiversiteit. Deze moet worden ingepast in het algemene stadsbeleid en dit moet gebeuren met de medewerking van stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, architecten en ondernemers. Ze moet ook rekening houden met de behoeften en verwachtingen van de inwoners, bedrijven en verenigingen. In het bijzonder op het vlak van opleiding en onderwijs, zal de denkoefening gehouden worden in het kader van de nauwe banden die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onderhoudt met de gemeenschapsinstanties.
Wij hebben dan ook het genoegen om u uit te nodigen voor de startvergadering over het opstellen van het Gewestelijk Natuurplan. Deze zal plaatsvinden op 18 september vanaf 08u30 in het Brussel Info Plein (BIP – zaal Zinneke), Koningsstraat 2-4, 1000 Brussel.
Deze inleidende halve dag wordt in oktober 2012 gevolgd door 2 bijeenkomsten in werkgroepen.
Om deze samenwerking zo vlot mogelijk te laten verlopen, verzoeken wij u om een of
meerdere contactpersonen[2] binnen uw organisatie aan te duiden en het online inschrijvingsformulier zo snel mogelijk het online inschrijvingsformulier zo snel mogelijk in te vullen.
U ontvangt de bevestiging van uw inschrijving samen met alle nuttige informatie per e-mail later deze maand.
Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met het begeleidingsteam van het participatieproces op het nummer 02/893 08 85 of per e-mail: cordelia.orfinger@ecores.eu.
Hoogachtend,
Rik De Laet Jean-Pierre HANNEQUART
Directeur Directeur-generaal
[1] Overeenkomstig artikel 8 van de ordonnantie van 1 maart 2012 betreffende het natuurbehoud, moet de Regering een Natuurplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opstellen.
[2] Gezien het beperkte aantal plaatsen, verzoeken wij u om enkel die personen aan te duiden die uit hoofde van hun functie bij de gemeente nauw betrokken zijn bij het Plan (stedenbouw, ruimtelijke ordening, groene ruimten, openbare ruimten, milieuadvies…).